Karel Zijlstra - beeldhouwer - fotograaf

Info 

Info

Dat er vroeger andere mensen op de wereld waren intrigeert Karel Zijlstra mateloos. Mannen en vrouwen met denkbeelden die zich in de loop van de evolutie hebben ontwikkeld van zuiver dierlijk tot het hoogste spirituele niveau. Bij gebrek aan wetenschappelijke kennis geloofden zij in goden en wonderen en vertelden zij elkaar verhalen om het leven te verklaren en draaglijk te maken. Zij vormden geheime genootschappen, op zoek naar de waarheid achter de werkelijkheid die verkondigd werd door koning en clerus.

De fascinatie voor de menselijke evolutie is de leidraad in het werk van Karel Zijlstra. Hij vond zijn inspiratie bij de Kelten, die vanuit Oost-Europa via Scandinavië en Engeland in Ierland terecht kwamen. Hun natuurgodsdienst sloot naadloos aan bij het intuïtieve, religieuze gedachtengoed van Zijlstra.

Zoals de Keltische danser zich rechtopstaand beweegt, zo reiken ook de beelden van Karel Zijlstra naar verheffing en vergeestelijking. Als ijle godenfiguren in Ierse mistvelden rijzen zij op uit de aarde, zonder voeten, maar onaantastbaar in hun spiritualiteit. Vaak worden deze ingetogen, ranke figuren vergeleken met Masaï krijgers of Egyptische goden. Terecht, volgens de kunstenaar. Want zijn zoektocht naar de herkomst, de wording en de toekomst van de mens is universeel en omspant alle volkeren en culturen.

Karel Zijlstra (1958) volgde zijn opleiding aan de Academie voor Industriële Vormgeving te Eindhoven. Sinds 1989 legt hij zich volledig toe op het beeldhouwen. In diezelfde periode ontdekte hij de Keltische en Middeleeuwse literatuur. De legendes van Koning Arthur, de Heilige Graal en Parsival, alsmede de Ierse mythen en sagen, vormen tot op de dag van vandaag de inspiratiebron van zijn gewichtloze bronsfiguren.

Sinds 2018 woont en werkt hij op Vlieland.




Tentoonstellingen in o.a. Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Portugal, Zweden, Italië, Rusland, Dubai en VS

Stuur e-mail



* Invoer verplicht
Website by Tomston